Emilia Drozłowska
 Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych , Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie 
							
							Streszczenie 
							Glony są nowością w kuchni polskiej, jednak w Azji od wieków są stałym elementem dań. Stanowią one wartościowe źródło wielu witamin i minerałów w łatwo przyswajalnej formie. Przypisuje się im także szereg działań prozdrowotnych. Chlorella, Spirulina, Kombu oraz Wakame stały się popularnym dodatkiem do wielu dań. W artykule przedstawiono historię spożycia alg, ich prozdrowotne działanie. Mogą one znajdować zastosowanie nie tylko w kuchni wegetariańskiej, ale także w codziennym żywieniu. Jest to nowe zjawisko i trend na rynku.
							
							
							Całość artykułu znajdziesz klikając na ten link.
	                    
						
	                    
	                    Substancje unikatowe
	                    
	                    
		                    Sporopolenina
							
							Substancja ta jest zawarta w środkowej części ściany komórkowej Chlorelli pyrenoidosy. 
							Błonnik chlorelli ma dzięki sporopoleninie całkiem wyjątkowe działanie. Ściany komórkowe nieodwracalnie wiążą ze sobą 
							substancje toksyczne, które są potem wydalane z organizmu drogą naturalną (przez stolec). 
							
Dr Liebke zajmował się badaniem oczyszczających zdolności chlorelli u ludzi cierpiących na zatrucia spowodowane przez 
							(amalgamatowe) wypełnienia zębów. Stwierdził pozytywne wyniki. 
							
Sporopolenina jest unikatową substancją czyniąca z chlorelli wyjątkowy środek detoksykacyjny, odpowiedni dla 
							nowoczesnego człowieka.
							
	                    
           				
           					Chlorofil 
							 
							 W 1940 roku czasopismo chirurgiczne „Journal of Surgery” pisało o 1200 chorych, u których chlorofil przyspieszył gojenie ran. 
							  
						 
							 
							 Chlorella nie działa tylko jako prebiotyk, ale ma także działanie antybakteryjne. Zawiera substancję nazwaną chlorellinem, 
							 która jest naturalnym antybiotykiem. W czosnku podobnie antybiotycznie działają substancje allicyna i ajoen.  
						 
							 
							 Dr Fujimaki z Japonii wyizolował z chlorelli czynnik wzrostu nazwany CGF. Jest to najsilniejszy składnik chlorelli. 
							 Największe stężenie CGF ma Chlorella pyrenoidosa. CGF ma wyraźne działanie odmładzające i wzmacniające. 
							 Działa silnie „probiotycznie”, tzn. zwiększa szybkość wzrostu i jakość życia mikroflory jelit (ale także pochwy…). 
							 CGF aż 4x przyspiesza wzrost np. kultury acidofilnej! Probiotyki są ważniejsze niż same biotyki, ponieważ regulują środowisko, 
							 w którym żyje mikroflora. Stosując chlorellę, stwarzamy warunki do wzrostu korzystnych kultur bakteryjnych, 
							 które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, np. przed grzybicami. 
						 
							 
							 Prace badawcze o działaniu Chlorelli pyrenoidosy
							 (zob. książki Chlorella pyrenoidosa i Dr. Chlorella) 
						
Warto zwrócić uwagę, że hemoglobina, barwnik krwi, ma (oprócz głównego elementu) taką samą strukturę jak chlorofil. 
							 Rośliny dzięki chlorofilowi żyją i oddychają, u ludzi poprawia obraz krwi, przyspiesza gojenie ran i chroni przed 
							 stanami zapalnymi. Poprawia także dotlenienie organizmu, przez co zapobiega powstawaniu środowiska infekcyjnego. 
							 
Uzdrowiciele twierdzą, że zielony barwnik przechowuje energię słoneczną, która przekazuje nam mądrość i miłość. 
							 Nauka to potwierdza. 
Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego wytwarza się serotonina, hormon radości i szczęścia. 
							 Wraz ze spadkiem wartości serotoniny nadchodzi depresja i zmęczenie. Wieczorem organizm przekształca serotoninę w melatoninę 
							 i lepiej zasypiamy. Jest to godna uwagi zgodność nauki i intuicji.
							 
						
           					Chlorellin
							 W odróżnieniu od antybiotyków chemicznych chlorellin przeciwdziała tylko organizmom patogennym, nie uszkadzając mikroflory
							 trawiennej. Dlatego stosując wielkie dawki Chlorelli pyrenoidosy, można uzyskać przy chorobach zakaźnych także efekt 
							 antybiotyczny. 
							 Dr Liebke w przypadku infekcji zaleca „terapię szokową”, tzn. 3x dziennie do 50 tabletek (i kontynuować przez kilka dni). 
							 Często udaje się całkowicie powstrzymać infekcję albo co najmniej przyspieszyć leczenie.
							 
						
           					CGF
							 Chlorella zawiera wiele różnorodnych substancji biologicznie czynnych. Jest wysokiej jakości paliwem i luksusowym 
							 pożywieniem dla naszych komórek. Chlorella produkowana jest w taki sposób, aby została zachowana jak najwyższa 
							 zawartość substancji czynnych, które są dla organizmu maksymalnie dostępne i dobrze się wchłaniają. 
							 
Opakowanie Chlorelli zawiera 3 torebki po 110 g i ulotkę informacyjną. Masa całkowita opakowania to 330 g. 
							 BIO Chlorella posiada pełną certyfikację BIO.							 
							 
						
           					Prace badawcze:
							
								Chlorella, Jewel of the Far East Dr. B. Johnsen, D.O., Ph.D., 1978
								Chlorella Special Edition of Health World Magazine, 1989
								Chlorella–Natural Medicinal Algae Dr. D. Steenblock, B.S., M.Sc., D.O.
								Chlorella–The sun powered supernutritient and its beneficial properties, Michal Rosenbaum, M.D.
								Algae, super healing qualities for body and spirit. Dr. med. Frank Liebke, 1998
								Experience with the Medical Applications of Chlorella, Y. Yamagashi, M.D, Hoken Kaikan Clinic
								The medical Applications of Chlorella., Yoshiro Takechi, M.D.
								Chlorella Tablets. Yoshiro Takechi, M.D.
								Treatment of Peptic Ulcers with Chlorella. Y. Yamagashi, M. Toikawa, R. Suzuki, T. Hara, F. Warita
								Clinical Applications of Chlorella Preparations. T. Saito, M.D. ,T. Saito and N. Oka, M.D.
								The Administration of Chlorella Extract, and the Physique and Physical Fitness of Elementary School Pupils. Department of 
								, Nagasaki University Medical School
								A Chlorella Experiment with Maritime Self-Defense Forces Members
								The Effects of Chlorella pyrenoidosa Preparations on Circulatory System Functions, Kanazawa Medical College,
								dalej także:
								The Effects of Chlorella Preparations on Experimentally Induced Infections by the Acquired Immune Deficiency Virus
								Effects of the Long-Term Ingestion of Chlorella Preparations on Alcoholysis and Other Liver Functions
								Effects of Various Preparations Made from Chlorella pyrenoidosa Cells on the Defense Mechanism
								Regulation by the Single-Celled Green Alga Chlorella pyrenoidosa of Imunological Competence in Mice with Cancer Tumors
								Effects of Orally Administered Chlorella pyrenoidosa Preparations on Human Pulse Wave Velocity
								The Antitumor Capacity, and Its Effects and Mechanism, of Neutral and Acidic Polysaccharides Derived from Chlorella Cells
								Regulation of Heartbeat (Bradycardic Effect) by CGF
								Effects of Long-Term Administration of Chlorella Preparations on the Advancement of Aging in Humans Laboratory Animals	
				 
							 
                    






